Ordinul INS nr. 1539/2023 stabilește limitele pentru transferul de bunuri în cadrul comerțului intracomunitar, iar depășirea acestora impune operatorilor economici obligația de a depune declarația INTRASTAT.

În 2024, declarația INTRASTAT va fi depusă de operatorii economici din România care au efectuat livrări intracomunitare de bunuri transportate din România în alte state membre, atunci când valoarea acestora depășește suma de 1 milion de lei în anul 2023. De asemenea, vor depune declarația INTRASTAT operatorii economici români care au realizat achiziții intracomunitare de bunuri transportate din alte state membre în România, în cazul în care în anul 2023 au depășit plafonul de 1 milion de lei pentru achiziții.

Conform acestui ordin, obligația de depunere a declarației INTRASTAT pentru acești operatori economici intră în vigoare începând cu luna ianuarie 2024.

Deosebit de important: este posibil ca în 2023 un operator economic să nu fi depășit plafonul pentru declarația INTRASTAT. Însă, dacă în 2024 se realizează livrări sau achiziții intracomunitare care depășesc aceste limite, operatorii economici sunt obligați să depună declarația INTRASTAT începând cu luna în care s-a depășit unul din aceste plafoane.

Menționăm că instrucțiunile de completare și depunere a declarației nu au suferit modificări, iar termenul limită pentru depunere rămâne cel de maxim 15 a lunii următoare celei încheiate.

Abonați-vă la Newsletter

Informații proaspete, care pot face diferența!

Solicită o Consultanță Gratuită

Completați formularul și obțineți răspunsul dorit!