Scaderea impozitului pe dividende la 5% – MO 0817 din 03.11.2015 conform OUG nr. 50 din 27.10.2015
- Actul normativ analizat astăzi aduce una dintre cele mai așteptate măsuri de către mediul de afaceri, cel puțin de către mediul de afaceri aferent proprietarilor de societăți mici și mijlocii.
- Începând cu 01 ianuarie 2016, impozitul pe dividendul distribuit persoanelor fizice este de 5%. Această cotă redusă se aplică pentru toate dividendele distribuite acestor persoane fizice, începând cu 01 ianuarie 2016, indiferent în ce exercițiu financiar s-a realizat profitul ce se distribuie.
- Foarte important: dacă persoana fizică ce încasează dividendul în anul 2016 realizează și alte venituri supuse contribuției de sănătate, cum ar fi venituri din salarii, din chirii, din activități independente, în perioada fiscală a distribuirii dividendului, nu se plătește contribuție de sănătate de 5,5% pentru aceste dividende. ( nu s-a abrogat art. 176 alin. (7) din noul Cod fiscal).
- Și dividendele plătite unei alte persoane juridice sunt supuse aceleași cote de impozit pe dividend de 5% începând cu 01 ianuarie 2016. Desigur, această cotă se aplică numai dacă nu se beneficiază de scutirea de impozit pe dividend.
- Se păstrează și în anul 2016 scutirea de impozit pe dividend pentru dividendele plătite de la o societate la o altă societate dacă persoana juridică ce încasează dividendul deține mai mult de 10% din capitalul plătitorului de dividend pe o perioadă mai mare de 1 an, analizată la data plății dividendului.
- Plafonul cifrei de afaceri pentru aplicarea impozitului pe venitul microîntreprinderii se majorează la 100.000 euro, iar impozitul se aplică diferențiat, raportat la numărul de salariați ai societății tip microîntreprindere.
- Începând cu 01 ianuarie 2016, impozitul pe venitul microîntreprinderii se aplică astfel, astfel:
- a) 1 % pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariați, inclusiv;
- b) 2 % pentru microîntreprinderile care au un salariat;
- c) 3 % pentru microîntreprinderile care nu au salariați.
- Notă: dacă pe parcursul unui trimestru, salariații părăsesc microîntreprinderea, condiția de păstrare a aceluiași nivel de impozitare este efectuarea unei angajări până la finele trimestrului respectiv.
- De reținut: dacă microîntreprinderea realizează venituri din consultanță și management a căror pondere depășește 20%, devine plătitoare de impozit pe profit începând cu trimestrul următor.
- Pentru livrarea apei potabile și a apei folosite la irigații, se va utiliza o cota de TVA redusă la 9%. Această cotă redusă de TVA trebuie privită în contextul faptului că alimentarea cu apă a localității este considerată un serviciu din cadrul serviciilor de utilități publice. Practic, cota de 9% nu se va aplica pentru toate serviciile de alimentație cu apă și canalizare.
- Personele fizice – ce desfășoară activități independente sau profesii libere – plătesc (indiferent de situația personală, respectiv asigurat/neasigurat sau salariat/nesalariat) contribuția individuală la asigurările sociale pensii în procent de 10,5%, pe lângă impozitul pe venit în procent de 16% și contribuția individuală la asigurările de sănătate în procent de 5,5%.
- Această plată de pensii nu asigură însă stagiul integral de cotizare, iar – dacă persoana fizică dorește să iasă la pensie având stagiul întreg de cotizare – poate să plătească opțional și contribuția de 15,8%, contribuția angajatorului la pensii.
- Ordonanța specifică mai exact că opțiunea persoanei fizice pentru plata contribuției integrale la pensii – în procent cumulat 26,3% – trebuie să se exercite până cel mai târziu la data de 31 ianuarie. Se reține și plafonul maximal al bazei de calcul pentru contribuția la pensii de 5 x salariu mediu pe economie.
- Desigur, fiind o declarație depusă la începutul anului, nu putem cunoaște cu exactitate nivelul venitului realizat efectiv. Astfel, valoarea minimă declarată pentru impunere este cel puțin 35% din salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului.
- Până pe data de 31 martie 2016, persoanele fizice ce au în proprietate clădiri nerezidențiale sau clădiri cu destinație mixtă la data de 31 decembrie 2015, au obligația să depună declarații la Direcția de specialitate locală.
- Reținem că nu toate persoanele fizice au obligația să depună această declarație, ci numai cele care consideră că folosesc aceste clădiri în activități economice.
- Probabil, prin normele de aplicare vor fi detaliate criteriile în funcție de care se apreciază calitatea clădirilor în care se află sedii de societăți sau sediile de activitate ale persoanelor fizice autorizate.
- Foarte important: de asemenea, și societățile ce dețin în proprietate o construcție la data de 31 decembrie 2015. au obligația să depună o declarație cu impunerea clădirilor până la același termen.
- Cetățenii români cu domiciliul în țară, ce nu realizează venituri și nici nu sunt co-asigurați sau scutiți prin efectul legii de plata contribuției de sănătate, au obligația ca – începând cu data de 01 ianuarie 2016 – să achite contribuția de sănătate, calculată în procentul de 5,5% din salariul minim pe economie valabil la momentul plății.
- Se detaliază mai exact situația românilor ce lucrează în străinătate și își păstrează domiciliul în țară, implicit având rezidența fiscală în România.
- Dacă această categorie de persoane deține o asigurare de boală și maternitate – eliberată de un alt stat membru UE, din Spațiul economic european sau Confederația elvețiană, sau de un alt stat cu care România are recunoscute acordurile de securitate socială – aceste categorii de persoane nu au calitate de contribuabil la sistemul de sănătate românesc.
- Sunt scutite de la aplicarea impozitului pe profit și veniturile realizate de grădinițe și școli în sistemul preuniversitar privat, comparativ doar cu universitățile private, așa cum le regăseam reglementate în Codul fiscal.
- Se adoptă un impozit distinct datorat Consiliului local pentru remorcile și semiremorcile și care funcționează independent. Acesta crește progresiv de la suma de 9 lei – pentru remorca cu capacitate de până la 1 tonă – până la suma de 64 lei pentru capacitatea de peste 5 tone.
- Se păstrează impozitul pe spectacole în procent de 2% datorat bugetului local pentru spectacole de teatru, balet, operă, spectacole de circ sau competiții sportive. Pentru restul oricărei activități artistice se aplică o cotă de 5%.
- De reținut:
- ordonanța modifică și alte prevederi normative din noul Cod fiscal, fiind afectate nu mai puțin de 45 de articole;
- se modifică de asemenea destul de semnificativ și noul Cod de procedură fiscală, aplicabil de la 01 ianuarie 2016.
- Analizând actul normativ în integralitatea sa, putem să afirmăm că acesta este unul binevenit și va aduce foloase celor aflați în sfera de aplicare.
Comentarii
Nici un comentariu până acum