Ordin pentru modificarea şi completarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi persoanele fizice, aprobată prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.154/2014
Legea nr. 117 din 21 Mai 2015
Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 12/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurenţei neloiale şi a altor acte în domeniul protecţiei concurenţei
- Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 572/2015 modifică procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanță între ANAF și persoanele fizice.
- Astfel, persoanele fizice pot opta pentru comunicarea prin mijloace electronice la distanță a actelor administrativ fiscale emise în formă electronică de către organele fiscale, prin accesarea serviciului ”Spațiul privat virtual”.
- Se precizează expres ca în această situație, nu se mai utilizează și altă modalitate de comunicare a actului administrativ fiscal.
- Amintim faptul că prin OMFP nr. 1154/2014, s-au stabilit categoriile de documente ce pot face obiectul comunicării prin “Spaţiul privat virtual”, dintre care amintim:
- a) declaraţii fiscale întocmite de persoana fizică, potrivit legii;
- b) cereri adresate de persoana fizică organului fiscal, cum ar fi: cerere de informaţii despre contribuţiile de asigurări sociale declarate de angajatori, solicitarea unei opinii privind aplicarea legislaţiei fiscale şi altele asemenea;
- c) acte administrative fiscale, acte de executare şi alte acte emise de organul fiscal în executarea legii, cum ar fi: decizii de impunere, notificări, somaţii şi altele asemenea;
- d) documente sau acte emise de organul fiscal la cererea persoanei fizice, cum ar fi: certificatul de atestare fiscală, adeverinţa de venit şi altele asemenea.
- Prin ordinul analizat astăzi se stabilesc condiţiile de depunere a declarațiilor fiscale prin “Spaţiul privat virtual”, respectiv depunerea acestor declarații constă în completarea datelor corespunzătoare și odată cu acestea persoana fizică poate transmite un fișier care conține imaginea documentelor completate.
- Pe baza datelor și a acestui fișier, se generează automat declarația fiscală, care se semnează apoi cu certificatul digital al Ministerulului Finanțelor Publice și se pune la dispoziţia persoanei fizice în “Spaţiul privat virtual”.
- Se mai precizează că orice modificare a declarațiilor fiscale se realizează prin depunerea unei declarații rectificative.
- Ordinul modifică și documentele emise de contribuabil şi comunicate organului fiscal prin “Spaţiul privat virtual”, după cum urmează:
- cerere de eliberare a certificatului de atestare fiscală;
- cerere de eliberare a unei adeverințe de venit;
- declarația privind veniturile realizate în România – formular 200, aferentă veniturilor realizate începând cu anul 2014;
- cerere privind destinația sumei de 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii și asimilate – formular 230, aferentă impozitului anual datorat începând cu anul 2014;
- declarația privind venitul estimat – formular 220, aferentă veniturilor realizate începând cu anul 2015.
- Prin Legea nr. 117/2015 se aprobă OG nr. 12/2014 pentru modificarea Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurenţei neloiale. Sunt căteva modificări ușoare aduse de acest act normativ, pe care le analizăm și noi în continuare.
- Se definește noțiunea de ”persoană fizică”, ca reprezentând orice fost sau actual salariat/rerezentant al unei întreprinderi sau orice altă persoană care săvârșește practici de concurență neloială.
- Amintim în acest context că reprezintă concurenţă neloială, practicile comerciale ale întreprinderii care contravin uzanţelor cinstite şi principiului general al buneicredinţe şi care produc sau pot produce pagube oricăror participanţi la piaţă.
- Sunt interzise practicile de concurenţă neloială, după cum urmează:
- a) denigrarea unui competitor sau a produselor/serviciilor sale, realizată prin comunicarea ori răspândirea de către o întreprindere sau reprezentantul/angajatul său de informaţii care nu corespund realităţii despre activitatea unui concurent sau despre produsele acestuia, de natură să îi lezeze interesele;
- b) deturnarea clientelei unei întreprinderi de către un fost sau actual salariat/reprezentant al său ori de către orice altă persoană prin folosirea unor secrete comerciale, a căror dezvăluire poate dăuna intereselor acelei întreprinderi;
- c) orice alte practici comerciale care contravin uzanţelor cinstite şi principiului general al bunei-credinţe şi care produc sau pot produce pagube oricăror participanţi la piaţă.
- O altă modificare adusă de actul normativ constă în stabilirea unei amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoane fizice.
- Actul normativ mai precizează și faptul că orice persoană interesată se poate adresa direct instanțelor de judecată competente pentru încetarea și interzicerea practicilor de concurență neloială, precum și pentru acoperirea unor prejudicii suferite ca urmare a unei practici de concurență neloială.
Comentarii
Nici un comentariu până acum