Modificarile Codului fiscal care vor intra in vigoare de la 01.01.2018
Modificarile Codului fiscal au fost aprobate de Guvern si vor intra in vigoare de la 01.01.2018. Contestatiile mediului de afaceri si sindicate au fost in zadar.
Cateva dintre cele aprobate: Contributiile de la angajator vor trece la angajat, se introduce „Contributia de solidaritate” in cota de 2,25% datorata de angajatori, societatile cu venit de pana la 1 milion de euro vor fi impozitate cu 1% din venitul realizat.
In domeniul impozitarii societatilor, OUG stabileste sistemul de impunere a microintreprinderilor, astfel incat vor fi impozitate cu 1% pe veniturile realizate si IMM-urile care realizeaza venituri de la 500.000 euro la 1.000.000 euro si care in prezent platesc impozit de 16% pe profit.
De asemenea, se elimina conditia privind realizarea de venituri din consultanta si management.
Reamintim ca pana in prezent firmele care realizau o cota de 20% din veniturile totale cu venituri din consultant si management erau impozitate cu 16%.
In domeniul contributiilor sociale obligatorii, modificarile vizeaza atat reducerea cotelor cumulate ale contributiilor sociale obligatorii, cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, cat si reducerea numarului contributiilor sociale de la de la 9 (angajat si angajator), la 3, dupa cum urmeaza: contributia de asigurari sociale (CAS), platita pentru salariat; contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), platita pentru salariat; contributia de solidaritate , suportata de angajator.
Se stabileste transferul datoriilor fiscale a obligatiilor privind contributiile sociale obligatorii datorate de angajator la angajat in cazul veniturilor din salarii si asimilate salariilor, astfel:
CAS si CASS se datoreaza de catre persoanele fizice, respectiv de catre angajati, inclusiv in cazul contractelor individuale de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, pentru care CAS si CASS datorate nu pot fi mai mici decat nivelul contributiilor sociale aferente salariului minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza acestea, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ;
De asemenea, se stabileste o cota suplimentara de CAS (de 4%, respectiv 8%) pentru conditii deosebite, speciale sau alte conditii de munca definite potrivit legii.
Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) este in cota de 10% , datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale, potrivit Codului fiscal.
Se introduce „Contributia de solidaritate” in cota de 2,25% datorata de angajatori. Contributia de solidaritate este destinata alimentarii Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale si asigurarii necesarului pentru plata prestatiilor din domeniul asigurarilor sociale de care beneficiaza salariatii, respectiv indemnizatiile pentru somaj, indemnizatiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de munca si boli profesionale. Se observa ca se comaseaza toate aceste contributii intruna singura.
In domeniul impozitului pe venit, ordonanta prevede reducerea cotei de la 16% la 10%. Astfel, cota de impozitare scade pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor, din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din investitii (mai putin veniturile din dividende, pentru care se mentine cota de impozit de 5%), din pensii, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din premii si din alte surse. Se observa ca se reduce impozitul pentru venituri din chirii, pentru proprietari este foarte bine dar sigur vor scadea incasarile la bugetul de stat si pe acest sector si acesta este un sector unde statul castiga anual foarte multi bani. Nu stiu de unde vor mai avea bani de investitii, mariri de salarii sau alte redistribuiri.
Comentarii
Nici un comentariu până acum