Legea nr. 186 / 02.07.2015 – privind abrogarea bacsisului
- Actul normativ analizat astăzi aprobă cu modificări OUG nr. 8/2015, act normativ ce a avut cea mai importantă pondere normativă în anul 2015 din punctul de vedere al reglementărilor privind casele de marcat fiscale.
- Să analizăm punctual aspectele și noutățile aduse de această lege:
- Dispare noțiunea de bacșiș din reglementările privind casele de marcat fiscale. Cu această ocazie este abrogată și obligația de a întocmi regulament de ordine interioară cu privire la bacșiș și totodată dispare și obligația de a evidenția pe bon fiscal distinct bacșișul.
- Nu mai există obligația înregistrării banilor personali la începerea programului în Registrul banilor personali.
- Persoanele fizice ce deservesc casele de marcat fiscale nu mai au obligația să prezinte echipelor de inspecție fiscală sumele personale de bani deținute asupra acestora.
- În ciuda faptului că s-a delegalizat bacșișul, legea este un pas înapoi deoarece ne vom afla în aceeași situație anterioară modificărilor legislative ce au introdus bacșișul, respectiv vor exista plusuri de casierie generate de bacșișurile care nu dispar în viața de zi cu zi.
- Activitatea operatorului economic nu este la fel de ușor închisă însă amenzile sunt mai mari.
- Procedura fiscală corectă a bacșișului trebuia să fie:
- evidențiere pe casa de marcat fiscală;
- venit neimpozabil atât la operatorul economic cât și la persoana fizică deoarece bacșișul reprezintă un cadou din partea clientului iar clientul persoană fizică îl acordă din veniturile proprii deja impozitare
- scutit de TVA deoarece nu reprezintă o livrare de bunuri sau o prestare de servicii în conceptul art. 128-129 din Codul fiscal.
- S-au abrogat contravențiile cu privire la nerespectarea obligațiilor aferente bacșișului.
- Se păstrează pentru un număr de 11 abateri sancțiuni contravenționale cumulative ce consta în amenda într-o sumă de bani și ca sancțiuni suplimentare confiscarea veniturilor și suspendarea activității agentului economic.
- O altă secțiune a legii ne arată că reprezentanții noștrii din Parlament habar nu au ce votează. Vă prezentăm în acest sens faptul că s-a reglementat situația în care operatorul economic va primi contravaloarea sumei reprezentând de 10 ori amenda achitată dacă instanța de judecată constată nevinovăția acestuia, sumă plătită pentru permisiunea de a desfășura activitate economică, însă este REGLEMENTATĂ DE DOUĂ ORI! În două legi diferite, cu conținut identic în acest sens!
- Să analizăm cele două legi:
- Legea nr. 166/2015 publicată în Monitorul 0460 din 25 Iunie prevede la pct. 7 următoarele aspecte:
„7. La articolul 10, după punctul 2 se introduce un nou punct, punctul 3, cu următorul cuprins:
- La articolul 11 alineatul (1) litera e), punctul (viii) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(viii) În situaţiile prevăzute la pct. (vii), dacă operatorul economic achită amenda contravenţională sau jumătate din cuantumul acesteia, după caz, precum şi o sumă egală cu de zece ori amenda aplicată, sancţiunea complementară încetează de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator. Suma de bani egală cu de zece ori amenda aplicată se face venit la bugetul de stat şi poate fi achitată la Casa de Economii şi Consemnaţiuni – C.E.C. – S.A. sau la unităţile Trezoreriei Statului. Termenul de 24 de ore curge de la data înregistrării la registratura organului constatator a dovezii achitării sau de la data confirmării de primire, dacă aceasta a fost transmisă prin poştă.”
- Legea nr. 186/2015 prevede la pct. 6 următoarele:
„6. La articolul I punctul 13, la articolul 11 alineatul (1), punctul (viii) al literei e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(viii) în situaţiile prevăzute la pct. (vii), dacă operatorul economic achită amenda contravenţională sau jumătate din cuantumul acesteia, după caz, precum şi o sumă egală cu de zece ori amenda aplicată, sancţiunea complementară încetează de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator. Suma de bani egală cu de zece ori amenda aplicată se face venit la bugetul de stat şi poate fi achitată la Casa de Economii şi Consemnaţiuni – C.E.C. – S.A. sau la unităţile Trezoreriei Statului. Termenul de 24 de ore curge de la data înregistrării la registratura organului constatator a dovezii achitării sau de la data confirmării de primire dacă aceasta a fost transmisă prin poştă.”
- Existența în două acte normative a unor prevederi identice sau similare este interzisă în mod expres chiar de Legea nr. 24/2000 privind tehnica legislativă pentru elaborarea actelor normative.
- Neînmânarea bonului fiscal, când acesta a fost emis, se sancționează în continuare cu amendă de 1.250 lei aplicată persoanei fizice operator al casei de marcat fiscale. Aceeași contravenție se aplică și dacă operatorul casei de marcat fiscale refuză emiterea facturii la cererea clientului.
- Legea intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv joi 9 Iulie 2015.
Comentarii
Nici un comentariu până acum